top of page
Поиск
  • Фото автораNiko Group

Єдина онлайн-система будівельної галузі – чергова галочка чи початок великих змін?

Створення порталу в будівельній галузі є гучною подією останніх днів. Що зміниться і як нова система вплине на український ринок нерухомості – тема нашого сьогоднішнього матеріалу.

Нова влада продовжує йти обраним шляхом, модернізуючи сфери життя українського суспільства і надаючи їм нового курсу. Нововведення вже з’явились в багатьох областях, 17 жовтня 2019 року народні депутати підтримали ідею створення єдиної електронної системи у сфері будівництва. У чому її суть – розберемося в деталях.

Володимир Зеленський з перших днів правління заявив про проект “Україна у смартфоні”, сутність якого полягає в переведенні багатьох адміністративних послуг в онлайн-режим. За його словами, це призведе до хорошого результату у вигляді спрощення життя громадян і цілковитого подолання корупції. Згаданий вище закон про створення єдиної електронної системи будівництва – це не що інше, як частина даної ідеї. Він передбачає зміни в наданні адміністративних та інших послуг даної сфери. Буде створено спеціальний портал, що включає наступне:

- реєстр даних об’єктів будівництва на всіх стадіях, а також пов’язану з цим документацію;

- інформацію про зміни будівельного законодавства;

- електронний кабінет забудовника.

Портал надає користувачам можливість здійснювати пошук необхідних відомостей за різними критеріями. Отже, що ж зміниться для забудовника? В законодавстві можна виділити два аспекти таких змін.

По-перше, будь-яка послуга тепер стає доступною в електронному режимі 24/7. Не виходячи з дому і не стоячи у виснажливій черзі, з комфортом можна отримати довідку чи інформацію, що є зручним для користувачів. Крім того, законодавство знижує перелік потрібних документів для оформлення, а також дозволяє сплатити послуги безпосередньо через електронну систему.

По-друге, закон несе зміни підходу в регулюванні будівельних відносин. Колишні норми мали розпорядчий характер, від чого вже давно відмовилися розвинені країни світу. Новий параметричний шлях передбачає встановлення вимог і параметрів до безпеки, якості та функціональності об’єктів. Даний метод використовується в країнах ЄС, США, Канаді, Японії, демонструючи там досить-таки відмінні результати.

Висновок лише один – Україна рухається в правильному напрямку. Чи легким буде цей шлях і які перешкоди можуть очікувати український ринок нерухомості – читайте далі.


Лібералізація будівельної галузі – головне завдання

Вище розглянуті принципи реформування. Залишилося розібратися з головним завданням оновленого законодавства. Отже, у цих змінах можна виділити два аспекти.

Перший – розширення прав і свобод учасників будівельної галузі. За вищевикладеною інформацією можна зробити висновок, що діяльність забудовників буде відбуватися в комфортній атмосфері. Це, у свою чергу, призведе до наростання позитивних настроїв серед будівельних компаній і бажання споруджувати першокласні об’єкти. Нове законодавство дозволяє зайнятися більш важливими справами, ніж очікування чергової довідки у виснажливій кілометровій черзі держустанови.

Зазначимо, в січні 2020 року почнуть діяти нові норми зведення висоток, згідно з якими максимальна межа багатоповерхівки зростає з 100 метрів до 150. Це вимагає від забудовника посилення заходів безпеки при проектуванні таких будинків, що допоможе уникнути незручностей з їх подальшою експлуатацією. Будівельні компанії повинні приділити увагу якості роботи, яку, завдяки розглянутим законодавчим нововведенням, легко можна буде перевірити. Адже, згідно з законом, онлайн-інформація про об’єкт, що зводиться, буде оновлюватися на всіх етапах будівництва. Направити енергію в потрібне русло і проконтролювати, щоб вона туди дійшла – таке завдання даного нормативного акту.

Другий аспект – це поліпшення цінової кон’юнктури на ринку нерухомості. Безумовно, зміни в настроях девелопментів прямо пропорційно вплинуть на загальну ситуацію в даній області. Зелене світло на кожному зустрічному світлофорі дозволяє автомобілю дістатися до пункту призначення за мінімальний час. Щось подібне спостерігаємо в даному випадку. Нове законодавство прибирає безліч перешкод на шляху забудовників, дозволяючи закінчити будівництво будинку швидко, а, завдяки вищезгаданому контролю, ще і якісно. Чи будуть люди купувати квартири в першокласних новобудовах?

По-перше, нові норми і новий контроль забезпечать якість будівель. Можливість швидких зведень будинку створить більше пропозицій, що збереже адекватну ціну на житло. Чому ж не купити хорошу квартиру за нормальною ціною. А, як відомо, попит на нерухомість – головний індикатор, що показує напрямок будівництва.

Варто зазначити, останнім часом наростає інтерес забудовників до спорудження комплексних будинків, що включають житлові квартири та офісні приміщення. Даний підхід давно практикується за кордоном, де багатьом громадянам, щоб потрапити на роботу, достатньо спуститися на ліфті пару поверхів вниз. Досить-таки актуальна тема для міст України, особливо для столиці, адже потрапити в київський затор можна навіть о 3 годині ночі.


Підбиття підсумків

Отже, можна зробити висновок, внесення правок до законодавства про будівництво – це початок реформи, яка однозначно вплине на активність ринку нерухомості. Як бачимо, намір хороший і містить в собі досить благородні цілі. Швидше за все, вона оселиться в житті українського суспільства. Для цього є кілька причин.

По-перше, чинний глава держави розпочав роботу сміливими реформами, що вселяє в серця українців надію на великі зміни і світле майбутнє. Нове законодавство – це не просто галочка в стилі «нехай так буде», це крок, підкріплений конкретними діями. Процес запущено, зворотного шляху немає. По-друге, люди охоче підтримують те, що розуміють. Легкість і ясність – ось головні риси, завдяки яким нова онлайн-система легко увійде в життя українців. В даному випадку, громадянам (забудовникам домогосподарств і будівельним компаніям) спрощують життя, тому вони швидко адаптуються до системи, підтримавши її подальший розвиток. Державні онлайн-послуги – мрія кожного українця.

Час йде, світ змінюється, наповнюючись новими технологіями. Щоб зайняти гідне місце на міжнародній арені, потрібно не відставати від трендів. Українцям вкрай потрібні інноваційні рішення! Нова влада це розуміє, адже цифрові технології – не тільки безмежний доступ до великого обсягу різноманітної інформації та демонстрація розвиненості, а й ефективний інструмент для боротьби з корупцією. Як показує закордонний досвід, цифровий світ йде разом з високим рівнем життя людей. Естонія, Ізраїль, Фінляндія, Канада – четвірка лідерів за цифровими технологіями, яка наочно демонструє взаємозв’язок технологічного світу з якістю і рівнем життя громадян. Ми йдемо у правильному напрямку. Рівняння на кращих зрештою призведе до відповідного результату!

12 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page